Bilişim Teknolojisi Nedir?

Bilişim Teknolojisi Nedir?

...

İlk kez 1957 yılında Alman bilgisayar bilimcisi Karl Steinbuch tarafından kullanılan ‘informatik’ kavramının İngilizce’ye ‘bilişim’ olarak çevrilmesinin ardından dijital dünyada gerçekleşen yeniliklerin ardından günümüzde en sık kullanılan kavramlardan birisi olmuştur.

Bilişim Teknolojisi Nedir?

Hayatımızda önemli bir yere sahip olan bilişim teknolojileri, verinin işlenmesi, depolanması ve ağlar aracılığıyla bir yerden bir yere iletilerek kullanıcıların hizmetine sunulmasıdır. 

İletişim ve bilgisayara sistemlerine bağlanabilen hizmetlerin tamamı için kullanılan Bilişim Teknolojileri kavramı; yazılım, hizmetler, donanım ve ekipmanlardan oluşur. 

Devrimsel nitelikli değişimleri beraberinde getiren Bilim Teknolojileri, ülkelerin en fazla yatırım yaptığı alanlardan birisidir.  "İçerik" (bilgi) ve ´´teknoloji"nin (bilgi teknolojisi) bir araya gelmesiyle toplumlarda refahın da anahtarı olan Bilişim Teknolojileri, bilgiye erişebilmek ve kullanabilmek için de büyük önem arz eder.

Günümüzde milyonlarca kişinin istihdam edildiği bu alan;

  • Yaptıkları işe göre
  • Taşınıp taşınmadıklarına göre
  • Kullanım amacına göre
  • Kullanıcı sayısına göre

dört ana kategoride incelenir. Her biri kendi alt dallarına da ayrılan bu kategoriler, geniş bir yelpaze oluşturarak insanların yaşamında bilişim teknolojisinin her an kullanılmasını sağlar.

Veri yönetimi için hayati bir öneme sahip olan bilgisayarlar, elektronik bilginin yönetilmesi ve aynı anda milyonlarca kişiye aktarılmasında doğrudan bir yoldur. Bilgisayar, tablet, telefon ya da oyun konsolları ile günlük yaşamda kullanılan Bilişim Teknolojileri; akıllı tahtalar ve benzer teknolojiler ile eğitim yaşamının da vazgeçilmez parçalarından birisidir. İletişim çağında, bilginin kısa sürede tüm coğrafyalarda kullanılabilir olmasının en büyük parçalarından olan Bilişim Teknolojileri; akıllı cihazların kullanıldığı çağımızda internet altyapısı ile birlikte yeniliklerin de öncüsü olmaya devam eder.

Bilişim Teknolojilerinde Yapay Zeka

Yapay zekâ destekli tüm süreçlerle birlikte sağlık sektöründe robot hemşireler, sağlık ekipmanları, micro cerrahi, bilgisayarlı tomografi, maliyet gereçleri ve sistem entegrasyon çalışmalarıyla karşımıza çıkar. Modern sağlık yöntemlerinin en önemli alt yapısını oluşturan Bilişim Teknolojileri, 3D yazıcıların da hayatımıza girmesinin ardından laboratuvar testleri, yapay damar, protez kol ve bacak gibi birbirinden farklı alanlarda da hizmetlere destek sunar. 

Ulaşımda direkt olarak navigasyon sistemleriyle hayatımıza entegre olan Bilişim Teknolojisi; en sık da güvenlik alanında kullanılmaktadır. Akıllı çözümler sunan sistemlerle ışık, ses ve ısı kaynaklarına bağlanan güvenlik elemanları aynı zamanda akıllı evlerin de ortaya çıkması ile kendisine geniş bir kullanım alanı bulmuştur. Bu anlamda dünyanın en eski disiplinlerinden olan mühendislik ve mimari ile de kesişen Bilim Teknolojileri, AutoCAD gibi 3D modelleme yapabilen yazılımlar ile birlikte C++, Java vb. nesne tabanlı programlar kullanılarak bugünün modern yapılarının gerçeğe dönüşmesinde rol oynar.

Bankacılık sektörünün vazgeçilmez ögelerinden olan Bilişim Teknolojileri; güvenli alışveriş sistemlerinin oluşturulmasından mobil bankacılık hizmetlerinin alt yapısının oluşturulmasına kadar farklı ve çeşitli alanlarda hizmetlerin destekçisi olmaktadır.

Yedinci sanat olarak bilinen sinema sektörünün hem geniş coğrafyalara yayılması hem de hayal gücünün beyazperde ya da televizyon ekranına aktarılmasını kolaylaştıran Bilişim Teknolojileri; yeşil perde ile çekilen yapımların istenilen efektlere ve modern bir görünüme kavuşmasını kolaylaştırır.

Üretim ve sanayide de Endüstri 4.0’ın etkin biçimde kullanılmasına rol oynayan Bilişim Teknolojileri; fabrikalardaki iş yükünün makinelere devredilmesini sağlamıştır.

Bütün bunlarla birlikte; araç takip, tarım sulama, MOBESE, deprem tanıma vb. birbirinden farklı sistemlerin kullanılmasının da belirleyicilerinden olan Bilişim Teknolojileri; maliyetlerin düşürülmesinde de etkili olur. Hem kurum ve kuruluşlar hem de bireysel tercihler noktasında hızlı ve ekonomik olarak verimli seçeneklerin sunulmasını mümkün kılan Bilişim Teknolojileri; iletişim çağında hızın da belirleyicisidir. 

Her sistemin verimli ve sürdürülebilir biçimde faydaya yönelik olarak değerlendirilmesini sağlayan Bilişim Teknolojileri; iş akışının da istenilen düzeye getirilmesinde etkin rol oynar. 

Bireylerin stratejik düşünme yapısını üst seviyelere çıkaran Bilişim Teknolojileri; global pazarda artan rekabet ortamında kurum, kuruluş, marka ya da bireyleri hızla üst sıralara taşır. 

Yorumlar

Hakan YAVUZ
2021-04-21 20:37:06 Samsun

Yönetici tarafından yapılan test yorumdur.

Bir Yorum Ekle

Yorum Yapmak İçin Giriş Yapmalısınız

Hızlı Arama

Rastgele Yazılar